IPsec_VPN__VTI_ve_TS_Modu_

IPsec VPN (VTI ve TS Modu) Nedir?

Bu yazımızda iyi bir güvenlik duvarının sahip olması gereken önemli yeteneklerinden birisi olan IPsec VPN teknolojisinde VTI ve TS Modu kavramı hakkında temel bilgi paylaşmak istedik.

IPsec VPN (Internet Protocol Security Virtual Private Network) ya da dilimizdeki adıyla Sanal Özel Ağ, internet üzerinden iletilen verilerin gizliliği ve bütünlüğünü sağlamak için kullanılan bir protokoldür. IPsec VPN, ağların güvenliğini sağlamak için son derece önemlidir; iki ağ arasında güvenli bir bağlantı kurarak, dışarıdan gelebilecek tehditleri önleme imkanı sunar. Özellikle uzaktan erişim gerektiren durumlarda, örneğin bir şirketin merkez ofisindeki verilere uzaktan erişmek istendiğinde IPsec VPN tercih edilen güvenli bir yöntemdir.

IPsec VPN, çeşitli bağlantı türlerini destekler. Bunlar arasında site-to-site (işletme ağı ile bir başka işletme ağı arasındaki bağlantı), remote-access (uzaktan erişim) ve mobile (mobil cihazlar) bağlantıları yer alır. Ayrıca, IPsec VPN, farklı IP protokollerini destekler ve çeşitli şifreleme algoritmalarını kullanarak güvenli bir veri iletimi sağlar.

IPsec VPN'nin önemi, birkaç farklı açıdan ele alınabilir:

  1. Güvenli İletişim Sağlar: IPsec VPN, internet üzerinden yapılan iletişimleri şifreleyerek güvenli hale getirir. Bu sayede, verilerin izlenmesi, dinlenmesi veya kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilmesi gibi durumlar önlenir. IPsec VPN, ayrıca kullanıcıların internet bağlantılarının güvenli olduğunu bilerek, daha özgürce ve rahatça internet kullanmalarını sağlar.

  2. Uzaktan Erişim Sağlar: IPsec VPN, uzaktaki bir ağa erişim sağlamak için kullanılabilir. Örneğin, bir şirketin merkez ofisindeki verilere uzak bir yerden erişmek istendiğinde, IPsec VPN kullanarak güvenli bir bağlantı kurmak mümkündür. Bu sayede, çalışanlar evden veya seyahat ederken bile işlerini yapabilirler.

  3. Yönetim ve Kontrol Sağlar: IPsec VPN, ağ yöneticilerine ağ trafiğini yönetme ve kontrol etme imkanı sağlar. IPsec VPN tünelleri, ağ trafiği için özel bir yolu temsil eder ve ağ yöneticileri bu yolu kontrol edebilirler. Bu sayede, ağ trafiği yönetimi daha etkili bir şekilde yapılabilir.

Yeni Nesil Güvenlik Duvarlarındaki IPsec VPN Traffic Selection-TS Modu ve Virtual Tunnel Interface-VTI) olmak üzere iki farklı modda çalışır.

TS (Traffic Selection) Modu: IPsec TS Mode, IPsec VPN bağlantısında hangi trafiklerin şifreleneceğini belirlemek için kullanılan bir yöntemdir. Trafiğin kaynak IP ve hedef IP adreslerine bakarak, IPsec'e dahil olup olmayacağına karar verir.

TS modu, global üreticilerde daha çok Checkpoint'te sıkça kullanılır. Ancak dinamik yönlendirme, failover, loadbalance gibi ihtiyaçları karşılayamamaktadır.

VTI (Virtual Tunnel Interface) Modu: Birçok diğer üretici tarafından benimsenen bir teknolojidir. VTI, bir IPsec VPN tünelini oluşturmak için sanal bir arayüz kullanır. Şifrelenecek trafiğin belirlenmesi noktasında IP bazlı kurallar kullanılmaz. Doğrudan bu sanal arayüz üzerinden geçen trafik şifrelenir.

VTI modu kullanarak, IPsec VPN tünelinin kurulumu ve yönetimi oldukça basittir. Bunun nedeni, VTI modunun, geleneksel IPsec VPN konfigürasyonundan daha az yapılandırma gerektirmesidir.

Antikor NGFW ürünleri, hem VTI hem de TS Modu'nda IPsec VPN kurabilmektedir ve IPsec VPN üzerinden OSPF (Open Shortest Path First), BGP (Border Gateway Protocol) ve RIP (Routing Information Protocol) gibi dinamik yönlendirme protokollerini desteklemektedir. Bu sayede, IPsec bağlantılarınız için failover, load balance gibi süreçleri de yürütebilirsiniz.

Örneğin, merkez ile şubeniz arasında bir noktadan noktaya kiralık hattınız ve merkezin ayrı şubenin ayrı olmak üzere internet bağlantıları olsun. Noktadan noktaya hattınız koparsa, internet üzerinden IPsec kurarak merkez-şube arası iletişimin devam etmesini istiyorsunuz. Bu ihtiyacı TS modu karşılayamaz, VTI ile karşılayabilirsiniz. Antikor NGFW, bu tarz ihtiyaçlarınızı kolay kullanılabilir arayüzü ile karşılar.

Sonuç olarak, IPsec VPN'nin önemi günümüzde giderek artmaktadır. Özellikle, internet kullanımının artması, veri güvenliği ve gizliliği konularındaki hassasiyeti de arttırmıştır.